donderdag 28 februari 2013

Vijf jaar WEEFNETWERK

Afgelopen zaterdag vond de algemene ledenvergadering van de landelijke weefvereniging  weefnetwerk plaats. In Nijkerk kwamen zo’n 120 leden bij elkaar om de ALV bij te wonen, maar belangrijker nog, om elkaar weer te zien en bij te praten.  Er waren veel bekende gezichten, maar gelukkig ook wat minder bekende; als vereniging ben je blij met alle nieuwe leden, maar helemaal als ze mee willen denken en doen. Zoals ieder jaar had het bestuur weer geprobeerd om naast de vergadering zelf, iets extra’s aan te bieden. Dit maal een lezing, de demonstratie van een promotiefilm over weven en een markt waar leden overtollige garens, boeken en ander weefmateriaal konden aanbieden. Na de vergadering was het dan ook een bijenkorf aan pratende, snuffelende  en ook kopende leden.  De surplusmarkt was zo te zien een succes; na afloop was er maar weinig materiaal dat niet van eigenaar was gewisseld en een deel van de opbrengst werd gedoneerd aan de stichting ‘Weven met een beperking”.  Wie weet wat er allemaal met de donatie en met al die nieuwe ‘oude’ zaken wordt gedaan? Volgend jaar tentoonstellen misschien…..?

De promotiefilm was een prachtig initiatief en voorzover ik dat kan beoordelen, goed gemaakt: Bedoeld om getoond te worden op o.a. markten en exposities, was de film verdeeld in verschillende aandachtsgebieden (techniek, ambacht, kunst en industrie – vast niet in de juiste volgorde opgesomd…). Hierdoor kunnen de aandachtsgebieden ook als afzonderlijke filmpjes op Youtube geplaatst worden, wat  hopelijk nog meer belangstelling voor het weven oplevert.
Opnamen van weefsters gingen vloeiend over van het ene naar het andere getouw of naar een heel ander aandachtsgebied. Helaas lukte het niet om op dat moment het geluid goed geregeld te krijgen, dus hopelijk krijgen we binnenkort allemaal nog een kans om de film te zien en dan wel verstaanbaar. Daarna volgde een lezing over het getal vijf (zie voor meer informatie - ook over de lezing -
www.tissien.nl ). Waarom vijf? weefnetwerk  bestaat dit jaar vijf jaar en dat wordt gevierd. De lezing liet zien hoe je het getal vijf op verschillende manieren kon gebruiken als basis voor weef- of andere patronen. Van blokken met vijf verschillende breedtes in linnenbinding, tot typografische afbeeldingen van het getal vijf die weer werden omgezet, gespiegeld en/of gekanteld, technieken zoals dik-dun, huck, zomer-en-winter, keper, alles kwam voorbij. Voorlopig hebben we hiermee weer voldoende stof tot lezen én weven gekregen!
Ingrid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten